Persoonlijk en Informatief

Appartement verkocht, huis gekocht!

IMG_5722

Taart want wij hebben wat te vieren!

Appartement te koop

Ongeveer een maand geleden besloten mijn vriend (Richard) en ik ons appartement in de verkoop te zetten en een belangrijke stap in ons leven te maken, het kopen van ons eerste echte huis! Dit is natuurlijk niet van de ene op de andere dag gegaan. We droomden al een tijdje van een echt huis, liefst vrijstaand of 2 onder 1 kap. Met eigen garage + oprit en minimaal 1 verdieping. Ohja en een tuin, we zagen ons al in de weer met plantjes en zomers tot laat buiten zitten met een vuurtje. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt. Mede doordat de rente historisch laag is op het moment en je voor de aankoop van een woning in 2017 nog maximaal 101 % van de marktwaarde mag lenen. Uiteindelijk mag in 2018 de maximale hypotheek niet hoger zijn dan 100 %. In de toekomst zul je dus de bijkomende kosten steeds meer zelf moeten betalen.

De eerste stap was natuurlijk een makelaar inschakelen. Die heeft de waarde van ons appartement geschat. Dit viel erg gunstig uit en we besloten de verkoop door te zetten. Omdat de makelaar verwachte dat het appartement heel snel verkocht zou worden zijn wij in de tussentijd al opzoek gegaan naar ons droomhuis. Stiekem zaten we ver voor we de knoop door hakten al regenmatig op Funda te kijken en weg te dromen van een echt huis. We wisten dus precies wat we graag wilden. Nog voordat ons huis officieel te koop kwam hadden wij precies gevonden wat we zochten op woongebied. Aangezien de woningmarkt momenteel op z’n kop staat besloten we de verkoop van ons eigen appartement niet af te wachten en hebben we een bod gedaan. Spannend…!

Bod geaccepteerd!

Na wat onderhandelen (een taak die Richard op zich heeft genomen) was ons bod geaccepteerd. Nog een beetje onwennig maar we hadden een huis gekocht! Wel onder voorbehoud van financiering. Nu moesten we EN ons eigen appartement verkopen EN de hypotheek regelen voor ons nieuwe huis. Een spannende en drukke tijd. Ons appartement is vervolgens mega snel verkocht. We konden het amper geloven. Na 1 dag op Funda te hebben gestaan was er al een koper en twee weken later was het officieel.

IMG_5548 (1)

Na veel papier werk en de nodige telefoontjes was ook de financiering voor de nieuwe hypotheek een feit! We hebben een huis gekocht, yeeh!! Inmiddels weet ik ook een stuk meer over hypotheek vormen, rentes en wat er allemaal bij komt kijken. Wel nadat Richard het me een paar keer moest uitleggen haha.

IMG_5721

Belangrijke begrippen

Er zijn een aantal belangrijke dingen die steeds weer terug komen wanneer je een huis koopt. Ik heb een aantal begrippen op een rijtje gezet en deze uitgelegd in begrijpelijke taal 🙂

 • Koopcontract

Hierin staan alle afspraken tussen koper en verkoper over de koop van de woning.

 • Overdracht

Als de woning van eigenaar wisselt. Dit heet ook wel de levering.

 • Bouwtechnische keuring (vooral bij oudere woningen)

Een bouwkundig onderzoek naar de kwaliteit van de woning.

 • Bedenktijd

Als koper heb je volgens de wet drie dagen bedenktijd. Na het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst mag je in deze drie dagen afzien van de koop zonder redenen op te geven en zonder gevolgen.

 • Informatieplicht

Het is de plicht van de verkoper om te informeren over de staat van de woning en alles wat invloed kan hebben op het woonplezier. Denk hierbij aan verborgen gebreken (gebreken die niet meteen zichtbaar zijn).

 • Hypotheekakte

Een akte waarin staat dat je huis onderpand is voor een hypotheeklening van een bepaalde bank.

 • Hypotheek

Een hypotheek is eigenlijk je huis onderpand geven om een lening af te kunnen sluiten. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken. De hypotheek is niet de lening zelf. Je geeft dus een hypotheek en krijgt daar een lening voor terug. Jij bent dus de hypotheekgever. De bank die je een hypotheeklening geeft met je huis als onderpand is de hypotheeknemer.

 • Overlijdensrisicoverzekering

Een levensverzekering die uitkeert als je overlijdt. Deze heb je verplicht nodig om een hypotheek te kunnen afsluiten en geeft de bank garantie op hun geld.

 • Leveringsakte

De akte waarin de overdracht van de woning wordt geregeld.

 • Kosten koper

De kosten die je als koper moet betalen om eigenaar te worden van het huis.

 • Overdrachtsbelasting

Belasting die je betaald om eigenaar te worden van een bestaande woning.

 • Courtage

Bedrag wat je de makelaar moet betalen voor zijn dienstverlening.

Onze eigen overdracht

Op 1 september krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis. Ik kan niet wachten! We zijn al druk met het uitzoeken van kleuren en materialen. Aangezien we van een appartementje naar een groot huis verhuizen gaan we veel nieuwe dingen aanschaffen. Er komt een nieuwe bank, kledingkasten en eethoek. Ik ga lekker aan de slag met een moodboard en natuurlijk deel ik via mijn IG account en blog onze keuzes. Ook ga ik onze klusperiode met jullie delen dus hou mijn kanalen in de gaten als je het leuk vindt de vorderingen bij te houden 🙂

 

 

 

 

Een gedachte over “Appartement verkocht, huis gekocht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s